• Kalendarium wydarzeń

• Ogłoszenia

There are no events at this time

Kalendarz imprez

There are no events at this time

Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?

SCHODY
(1 viewing) (1) Guest
Go to bottomPage: 1
TOPIC: SCHODY
SCHODY 2 Months ago Karma: 0
Galeria na schodach w UM działa. Oczekuję zgłoszeń i pomysłów.
dekol
Fresh Boarder
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
The administrator has disabled public write access.

Re: SCHODY 1 Month, 3 Weeks ago Karma: 0
Galeria "Schody"
Witam. Nareszcie jest jakieś zainteresowanie. W związku z pojawiającymi się problemami związanymi z wystawieniem prac przypominam o niektórych rzeczach.
Na chwilę obecną mamy do dyspozycji 7 antyram o wymiarach 50x70 cm. Na ich powierzchniach można umieścić od 7 do 14 zdjęć formatu 30x40 (45) cm. Antyramy mogą wisieć w pozycji pionowej, albo poziomej. Jeśli są poziomo to mogę umieścić jedno zdjęcie poziome lub dwa pionowe obok siebie. Wskazane aby zdjęcia (tematyka) były tak pogrupowane aby antyramy były umieszczone w następującej sekwencji: 3 pionowe + 3(pion lub poziom) + 1 dowolna (na osobnej ścianie) lub:
3 poziome + 3 (poziom lub pion) + 1 dowolna.
Oczywiście w sytuacjach szczególnych mogą być odstępstwa od sugerowanych zaleceń.
Następna sprawa: przygotowanie fotek. Zdjęcia przygotowujemy w rozdzielczości 300dpi i o wymaganych rozmiarach. Idealnym wypełnieniem jest dla Nikona rozmiar 30,5 x 45,7 cm. Po prostu jest to genialne cała klatka wykorzystana. Zdjęcia oglądamy na własnych ekranach i usuwamy niepotrzebne plamki i zaburzenia (robimy to we własnym zakresie), sami staramy się również dobrać właściwy balans kolorów itp itd. W MC flashu mogą nam skorygować duże różnice i usunąć plamki ale przecież to nie o to chodzi.
Forma dostarczania zdjęć jest dowolna. Muszę się zastanowić która jest najbardziej optymalna. Dotychczas było stosowane przesłanie mi na maila i ja nosiłem do sponsora. Raz było tak, że zaniesiono pliki do MC Flash, a ja odebrałem i powiesiłem zdjęcia. Wydaje mi się, że pominięcie poczty elektronicznej jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ wielokrotne zapisywanie jpg-ów znacznie pogarsza jakość obrazu (sprawdziłem osobiście i Sławek H. też to zauważył). Po odebraniu zdjęć idę do urzędu i wieszam. Ze względu na pracę (do 16)- zmiany ekspozycji dokonywane są najczęściej w soboty, rzadziej wykonuję to we wtorki (urząd pracuje wtedy do 17.00).
Prace wiszą nie krócej niż 2 tygodnie i nie dłużej niż miesiąć (klasycznie) - oczywiście w szczególnych wypadkach są odstępstwa - jesteśmy elastyczni.
Dotychczas wystawiłem się ja - Darek Kołek, następnie Sławek Hoffer i Marcin Wężyk - były to wystawy indywidualne, w wystawie grupowej wzięli udział: Justynka ś., Jacek S., Tomek L., Sławek M.
W chwili obecnej do wystawy na Schodach przygotowuje się Przemek K., następnie sygnał dał Sławek M. i wreszcie znowu dziewczyna Monika K. To są plany, jak będzie z ostateczną realizacją? - nie wiem - będę dążył do ich spełnienia. Naprawdę oczekuję propozycji, pytań, sugestii, jeżeli ktoś nie ma odwagi samodzielnie się wystawić, to może zrobić to wspólnie z kimś? Trzeba po prostu przyjść, pogadać, zapytać, zasugerować. Nie mamy sztywnych reguł. Sami sobie ustalamy zasady. Jesteśmy w Towarzystwie fotograficznym Fcztery, cieszmy się z fotografowania i pokażmy światu (nie tylko w Piotrkowie), że sie z tego cieszymy i jesteśmy dumni, że możemy pochwalić się naszymi osiągnięciami, spostrzeżeniami, uwagami i możliwośćiami.
Jacek wspominał coś o "Literackiej" - nie wiem, czy dałbym radę i to pociągnąć, może ktoś z Nas zająłby się opieką i zmianami ekspozycji w Literackiej? Sugeruję migrację zdjęć ze Schodów, naszych szuflad i jeszcze innych źródeł do "Literackiej", później znowu "miśmacz" i znowu ekspozycje w innych miejscach. Warto spróbować.
Pozdrawiam Darek K.
dekol
Fresh Boarder
graph

Re: SCHODY 1 Month, 3 Weeks ago Karma: 0
Witam
Do Galerii "Litaracka", mam już gotową i oprawioną wystawę. Jest tylko problem, że by się zorganizować i toto przewieźć. Jak mi ktoś pomoże to nastąpić to może w każdej chwili. Ponadto w "Literackiej" - wystawa ma wisieć 2-mce(!), nie trzeba tam tak często jej zmieniać i myślę Darku, że spokojnie dasz radę, a my na którymś ze spotkan w ciągu roku chętni Ci (jakby co ) pomożemy.
pozdrawiam
jacek
szeja4
Admin
graphgraph

Re: SCHODY 1 Month, 2 Weeks ago Karma: 0
sory, próbowałem, nic nie wyszło , i tak bywa
dekol
Fresh Boarder
graph

Go to topPage: 1
Moderators: admin, czarek50

Ogłoszenia - ostatnie 5

= Ad with Photo
You are here: Forum