Galeria "Schody"
Witam. Nareszcie jest jakieś zainteresowanie. W związku z pojawiającymi się problemami związanymi z wystawieniem prac przypominam o niektórych rzeczach.
Na chwilę obecną mamy do dyspozycji 7 antyram o wymiarach 50x70 cm. Na ich powierzchniach można umieścić od 7 do 14 zdjęć formatu 30x40 (45) cm. Antyramy mogą wisieć w pozycji pionowej, albo poziomej. Jeśli są poziomo to mogę umieścić jedno zdjęcie poziome lub dwa pionowe obok siebie. Wskazane aby zdjęcia (tematyka) były tak pogrupowane aby antyramy były umieszczone w następującej sekwencji: 3 pionowe + 3(pion lub poziom) + 1 dowolna (na osobnej ścianie) lub:
3 poziome + 3 (poziom lub pion) + 1 dowolna.
Oczywiście w sytuacjach szczególnych mogą być odstępstwa od sugerowanych zaleceń.
Następna sprawa: przygotowanie fotek. Zdjęcia przygotowujemy w rozdzielczości 300dpi i o wymaganych rozmiarach. Idealnym wypełnieniem jest dla Nikona rozmiar 30,5 x 45,7 cm. Po prostu jest to genialne

cała klatka wykorzystana. Zdjęcia oglądamy na własnych ekranach i usuwamy niepotrzebne plamki i zaburzenia (robimy to we własnym zakresie), sami staramy się również dobrać właściwy balans kolorów itp itd. W MC flashu mogą nam skorygować duże różnice i usunąć plamki ale przecież to nie o to chodzi.
Forma dostarczania zdjęć jest dowolna. Muszę się zastanowić która jest najbardziej optymalna. Dotychczas było stosowane przesłanie mi na maila i ja nosiłem do sponsora. Raz było tak, że zaniesiono pliki do MC Flash, a ja odebrałem i powiesiłem zdjęcia. Wydaje mi się, że pominięcie poczty elektronicznej jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ wielokrotne zapisywanie jpg-ów znacznie pogarsza jakość obrazu (sprawdziłem osobiście i Sławek H. też to zauważył). Po odebraniu zdjęć idę do urzędu i wieszam. Ze względu na pracę (do 16)- zmiany ekspozycji dokonywane są najczęściej w soboty, rzadziej wykonuję to we wtorki (urząd pracuje wtedy do 17.00).
Prace wiszą nie krócej niż 2 tygodnie i nie dłużej niż miesiąć (klasycznie) - oczywiście w szczególnych wypadkach są odstępstwa - jesteśmy elastyczni.
Dotychczas wystawiłem się ja - Darek Kołek, następnie Sławek Hoffer i Marcin Wężyk - były to wystawy indywidualne, w wystawie grupowej wzięli udział: Justynka ś., Jacek S., Tomek L., Sławek M.
W chwili obecnej do wystawy na Schodach przygotowuje się Przemek K., następnie sygnał dał Sławek M. i wreszcie znowu dziewczyna Monika K. To są plany, jak będzie z ostateczną realizacją? - nie wiem - będę dążył do ich spełnienia. Naprawdę oczekuję propozycji, pytań, sugestii, jeżeli ktoś nie ma odwagi samodzielnie się wystawić, to może zrobić to wspólnie z kimś? Trzeba po prostu przyjść, pogadać, zapytać, zasugerować. Nie mamy sztywnych reguł. Sami sobie ustalamy zasady. Jesteśmy w Towarzystwie fotograficznym Fcztery, cieszmy się z fotografowania i pokażmy światu (nie tylko w Piotrkowie), że sie z tego cieszymy i jesteśmy dumni, że możemy pochwalić się naszymi osiągnięciami, spostrzeżeniami, uwagami i możliwośćiami.
Jacek wspominał coś o "Literackiej" - nie wiem, czy dałbym radę i to pociągnąć, może ktoś z Nas zająłby się opieką i zmianami ekspozycji w Literackiej? Sugeruję migrację zdjęć ze Schodów, naszych szuflad i jeszcze innych źródeł do "Literackiej", później znowu "miśmacz" i znowu ekspozycje w innych miejscach. Warto spróbować.
Pozdrawiam Darek K.